Najveće zablude vezane za karijeru koje treba da razbijemo

Svi mi želimo da budemo uspešni, da napredujemo i zaradimo dosta novca. Međutim, to nije tako jednostavno, ma koliko se trudili i ma koliko bili vešti u svom poslu. Tokom našeg odrastanja u školi i preko medija nam se serviraju određena verovanja kojih je kasnije teško osloboditi se.

Koje su to zablude u koje mnogi od nas veruju a koje nam onemogućavaju uspeh u karijeri? O ovim zabludama možete detaljnije čitati u knjizi Aleksandre Levit koja je nedavno objavljena. Nemojte mislite da su ove procene suviše oštre, jer ovo predstavlja realno sagledavanje situacije.

1) Biti dobar u svom poslu je dovoljno za uspeh

Zdrav razum nam naprosto sugeriše da ako neko odlično obavlja svoj posao, on mora biti nagrađen i pohvaljen. Nažalost ovo često nije slučaj u današnjem svetu. Čak i da ste najbolji mogući zaposleni koga vaša kompanija ima, ako to niko ne primećuje nećete imati koristi od toga. Ako vaš šef nije sposoban da shvati koliko vaš rad doprinosi uspehu firme, onda ni ostali to neće moći da primete.

Nije dovoljno da samo vredno radite, već je bitno da budete vidljivi i da otvoreno pričate o svojim uspesima. Ne kažemo da treba da se hvališete okolo, ali uvek stavite do znanja kolegama šta je vaš doprinos i šta ste vi do sada uradili. Retko kad će to neko učiniti umesto vas. Mnogi od nas su doživeli situaciju, da kolega na poslu bolje napreduje samo zato što konstantno priča o sebi i svom poslu.

Aleksandra u svojoj knjizi predlaže strategiju zahvaljivanja ostalim kolegama i nadređenima, jer su vam pomogli da uspešno završite svoj posao. Na taj način sebi pripisujete sve zasluge, ali istovremeno delujete kao osoba koja cenu tuđu pomoć.

2) Uvek ćete biti nagrađeni za dodatni trud i vredan rad

Ova zablude je, možemo sa sigurnošću da kažemo, jedna od najrasprostranjenijih. Zaposleni moraju da shvate da oni za poslodavca predstavljaju trošak, i da povišica ili unapređenje ne slede uvek kao nagrada za naporan i vredan rad. Povišicu morate sami tražiti. Poslodavcu je u interesu da ima radnike koji rade mnogo za male pare, kako se to kod nas kaže. Jer njihov glavni interes je da uštede novac.

U tim slučajevima uvek morate sami zahtevati povišicu obrazlažući je, naravno, svojim uspehom.

3) Postoji idealan posao

Još kao deci nam se nameće biranje zanimanja pitanjem: „Šta ćeš biti kad porasteš“, kao da svako ima neki svoj cilj u karijeri koji kada ispuni biće srećan doveka. Realnost je sasvim drugačiji. Ako želimo da se bavimo nečim što volimo, može da se desi da je taj posao izuzetno slabo plaćen ili da naprosto ne možemo da ga dobijemo. I u slučaju da radimo u oblasti koju volimo, može da se desi da imamo lošeg šefa i kolege ili da nismo zadovoljni svojim tretmanom.

Osobe koje imaju sopstevni biznis i ne moraju da rade za drugog, veoma često kubure sa novcem, ili moraju da rade i po 16 sati dnevno kako bi opstali na tržištu. Te stoga, kao zaključak sledi, da savršen posao ne postoji.

4) Tokom života ćemo se baviti samo jednim zanimanjem

Nažalost, u današnjim uslovima recesije kada je veoma jaka konkurencija na tržištu, i mnoge industrije propadaju preko noći veoma je bitno biti fleksibilan i konkurentan. Posao koji radimo danas može za dve godine biti zamenjen računarima i robotima, ili može jednostavno postati bespotreban i zastareo. Na primer, posao prevodioca za koju godinu može postati bespotreban, jer je sve više automatizovanih programa koji vrše prevod, i to odličnog kvaliteta. Vlasnici fabrike u kojoj radimo mogu odlučiti da fabriku premeste u region gde su niži troškovi rada.

Na zapadu mnogi tokom svog životnog veka promene i po nekoliko sasvim različitih zanimanja.

5) Nikada nećete biti otpušteni, jer ste suviše bitni

Ma koliko god mislili da ste vredan radnik i da ste bolji od svojih kolega, otkaz je uvek realna mogućnost. U svojoj knjizi Aleksandra Levit navodi rezultate istraživanja koji pokazuju da je otkaz često subjektivna odluka, i da nema veze sa kvalitetom i produktivnošću zaposlenih. Šefove će pre otpustiti osobe koje im se manje lično sviđaju nego svoje prijatelje. Kako bi izbegli ovu situaciju gledajte da vas šef zavoli i da budete u dobrim polu-prijateljskim odnosima sa svim nadređenima.

6) Kompanija u kojoj radite će voditi računa o vašim interesima

Mnoge kompanije se hvale da vode računa o svojim zaposlenima, da im obezbeđuju besplatne treninge, hranu i tako dalje. Međutim, ovo nije istina u velikom broj slučajeva. U današnjoj situaciji svetske ekonomske krize čak i velike kompanije smanjuju budžete namenjene zaposlenima.

7) Veza sa kolegom sa posla može štetiti karijeri

Ako mislite da vaš kolega ili koleginica predstavlja vašu srodnu dušu, ali ne želite ništa da započinjete zbog posla, onda grešite. Nedavno je sajt careerbuilder.com napravio anketu gde su došli do rezultata da se skoro polovina romansa započetih na poslu završi brakom.

Ne znamo koliki je taj procenat kod nas, ali sigurno se ne treba suzdržavati od započinjanja veze jer je ipak važnije sa kim ćete provesti ostatak života, od trenutne stabilnosti radnog mesta. Tako da, naš savet je da idite kuda vas srce vodi.

8) Otkaz će predstavljati prekretnicu u vašoj karijeri

Mnogi od nas se teše da otkaz predstavlja prekretnicu u karijeri, ali je činjenica da je veoma teško oporaviti se od otkaza. Razlog za to je činjenica da vas otkaz stavlja u lošiju početnu poziciju i sužava vam mogućnost izbora. Uvek je bolje da tražite drugi posao, kada već imate posao, jer onda možete da birate. Ako ste dobili otkaz onda morate da prihvatite prvi naredni posao i veoma često je on lošiji od prethodnog.

9) Vaš šef želi da budete kreativni i imate nove ideje

Iako nas u školi uče da je poželjno biti kreativan i imati nove ideje, u strogo korporativnoj atmosferi to nije uvek poželjno. Šefovi više vole radnike koji rade bez mnogo pitanja po već ustaljenim procedurama, za razliku od zaposlenih koji stalno dižu frku oko sebe i uvek bi želeli nešto da menjaju i poboljšavaju.

10) Bitno je da radite ono što volite i novac će sam doći

Osoba kao Stiv Džobs, koje naprave poslovnu imperiju radeći ono što vole, ima jedan u deset miliona. Obični smrtnici moraju da realnije sagledaju svoju situaciju. Levitova u svojoj knjizi predlaže da umesto da radimo ono što volimo, probamo da zavolimo ono što radimo.

Posao koji volimo ili praćenje svojih snova može nekada dovesti do velikog finansijskog neuspeha ili bankrota, tako da je potrebno biti oprezan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.