Četiri najvažnija pitanja koja treba da postavite na razgovoru za posao

Već smo pisali o pitanjima koja ne smete da pominjete na razgovoru za posao, a danas ćemo preći preko pitanja koja bi trebalo da postavite na razgovoru.

Na kraju svakog razgovora za posao poslodavac će vas pitati da li vi imate neka pitanja. Većina od nas odgovora rečenicom: „Ne, mislim da ste sve pokrili“, ali ovaj pristup je pogrešan iz nekoliko razloga:

1. Ovo predstavlja idealnu priliku da se istaknete,
2. Dodatno pojasnite poslodavcu zašto ste baš vi idealan kandidat,
3. Delovaćete kao očajnik kome je potreban bilo kakav posao (znamo da poslodavci to ne vole)
4. Saznate još nešto o kompaniji i načinu rada

Pored stručnih pitanja vezanih za posao, koja u sustini zavise od struke i konkretnih radnih zadataka, kao i poslovanja firme navešćemo još četiri korisna pitanja:

1. Kako izgleda idealan kandidat? Koje osobine su najvažnije za uspeh na ovom poslu? Koje osobine su neophodne kako bi se dobro obavljao ovaj posao?

Na ovaj način možete da se nadovežete na odgovor poslodavca i potvrdite da ste baš vi taj idealan kandidat ili osoba koja ima sve potrebne osobine. Naravno, nemojte lagati, ako nešto ne znate da radite bolje je da objasnite kako vam to neće biti problem da savladate.
Isto tako će odgovor na ovo pitanje vama samima bolje predstaviti poziciju za koju konkurišete i šta se očekuje od vas.

2. Da li je ovo novootvoreno radno mesto?

Na ovaj način dobijate uvid u to da li se firma širi ili je mesto ostalo upražnjeno. Isto tako možete i saznati kakav je stepen fluktuacije zaposlenih na tom radnom mestu. Ako se zaposleni ne zadržavaju dugo na tom radnom mestu, to predstavlja loš znak.

3. Kako bi izgledale vaše dnevne aktivnosti? Koje izazove nosi radna pozicija?

U ovom pitanju želite da sagledate šta bi se tačno zahtevalo od vas.

4. Ko bi vam bio šef, kome biste vi bili šef kao i sa kojim osobama biste morali da komunicirate kako bi obavljali svoj posao?

Na ovaj način možete steći uvid u kako je posao organizovan, ko su osobe sa kojima ćete raditi ili ko vas može ispitivati u daljem procesu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.