Kako da vaš CV bude zapažen?

Na jedan oglas za posao danas konkuriše veliki broj kvalitetnih kandidata. U takvim uslovima poslodavac odabira samo one najbolje i ponekada i tih najboljih ima previše. Ono što karakteriše sve CV-jeve i biografije je da su oni svi nalik jedan drugom, svi prate isti obrazac. Stoga umereno odstupanje od ustaljenog obrasca pomaže da se vaš CV istakne kao i da bude zapažen u moru drugih biografija.


Mi ćemo vam ovde opisati nekoliko saveta, ali je bitno da i vi sami smislite neki kreativan pristup. Napomenućemo da, naravno, ne treba mnogo preterivati.

1. CV koji vizuelno odskače

Napravite CV u vidu slike ili vizuelno prikažite neki od aspekata svog CV-ja. Izrada grafikona ne zahteva mnogo veštine, ali ako niste vični dizajnu možete zamoliti nekog prijatelja da vam pomogne. U narednim člancima ćemo pričati o alatima koji vam mogu pomoći da vizuelno predstavite svoj CV.

2. Ubacite nove kolone u CV

Umesto već uobičajenih stavki kao što su iskustvo i obrazovanje, možete ubaciti dodatne stavke. Na primer, iskustvo u inostranstvu, uspesi u prodaju, lidersko iskustvo …. Dodatnim stavkama stavljate akcenat na ono što vas čini boljim od drugih kandidata.

3. Promenite naslov 

Na primer, umesto što u glavni naslov CVja stavite svoje ime ili samo reč Curriculum Vitae možete staviti naslov koji je neuobičajeniji.
Jelena Jovanovic – Project Manager.

4. Pošaljite ga relevantnim osobama

U svakom oglasu postoji email na koji treba da pošaljete biografiju. Ali pokušajte da nađete email adrese osoba koje će  biti uključene u proces selekcije. Adrese pokušajte da nađete preko Interneta, Linkedin-a ali možda i najbolje je pitati telefonom. Kada i ako ih pronađete cc-ujte ih u svoju email prijavu.

5. Prilagodite ga poziciji za koju konkurišete

Ovaj savet smo već pomenuli nekoliko puta, ali nije naodmet da ga ponovimo. Prilagođavanje biografije konkretnom poslu je izuzetno bitno. Nemojte slati generalne biografije, prilagodite je da odgovara upravo oglasu i radnom mestu na koje konkurišete.

2 comments

  • Još jedan aspekt o kojem treba razmisliti prilokom pisanja CV za posao je „Koji su alternativni načini prezentacije mog CV-a?

    Dobar primer je kampanja „Tražim posao. Nazovite.ME“, pogledajte ovaj kreativni CV i usporedite sa 5 saveta ovog članka „Kako da vaš CV bude zapažen?“.

    Danas su većini ljudi dostupni novi mediji koji olakšavaju širenje informacija na globalnom nivou. Zašto onde te prednosti ne iskoristiti i prilikom traženja posla?

    Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.