Izjave koje mogu da ugroze vašu karijeru

rad u kancelariji

Za uspeh u poslu nije samo bitno koliko vredno radimo, već i kako se ophodimo prema kolegama i šefovima. Ako niste oprezni, može se desiti da se vaše ponašanje pogrešno protumači. Na primer, kolege mogu pomisliti da želite da se udvorite šefu ako mu pohvalite odelo.

Photo by njaminjami

Međutim, mnogo opasnije su one izjave upućene direktno šefu ili drugoj nadređenoj osobi. Ako se pogrešno protumače mogu nas koštati posla ili napretka u firmi. Koje su to izjave koje nikada ne smete da kažete svom šefu?

Potrebna mi je povišica

Povišica nikada ne podrazumeva ono što je vama potrebno, već se odnosi na vaše zasluge ili doprinos firmi. Umesto toga možete reći “Povećao sam prihode za 15 posto, mislim da zaslužujem povišicu”.

Ovo ne može da se uradi

Iako je projekat koji ste dobili gotovo nemoguće uraditi, nemojte to nikada direktno reći. Ako izgovorite ovu rečenicu možete delovati kao neznalica ili kao neko ko neće da se potrudi. Umesto ove rečenice, obrazložite sve poteškoće koje postoje. Šta se može ili treba uraditi? Šta i kako onemogućava nastavak projekta?

Ovo smo već probali

Sa ovom izjavom ćete delovati kao radnik koji ne voli izazove i promene. Bolje krenite sa pristupom nabrajanja svih poteškoća koje su se javile prethodni put, i šta se može učiniti da se one prebrode.  Šta može biti drugačije ovog puta.

Ne mogu sa njim/njom da radim

Žalba na kolegu često može delovati kao nezrelost i nedostatak profesionalnosti. Dobar zaposleni uvek može naći načina da se izbori sa problematičnim kolegama. Ako već ne možete da izdržite, nemojte da kritikujete nikoga na ličnoj osnovi, već samo razlike u stilu i pristupu obavljanja posla.

To nije moj posao

Ako vam šef da određen zadatak, onda to postaje deo vašeg posla. Nema veze ako to nije pominjano prilikom zaposlenja. Svaka žalba bi negativno delovala na vaše ocene i napredak. Ako imate nekoliko zadataka na kojima radite istovremeno, pitajte šefa čemu treba dati prioritet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.