Kako da bolje organizujete svoj potragu za poslom

Potraga za novim poslom, bilo da ste nezaposleni ili već imate posao, može da bude veoma iscrpljujuća. Maltene da ne postoji osoba, koja nakon nekoliko neuspelih prijava, ne izgubi entuzijazam. Međutim, ono što je bitno je, ne gubiti nadu i ne nastaviti sa upornošću.
Ako potraga potraje malo duže, što je u današnjim uslovima potpuno očekivano, kandidati zapadaju u začarani krug haotičnosti potrage, gde više ne mogu da se sete za šta su i kako konkurisali. Zato je veoma bitno imati plan i biti organizovan. Bolja organizacija omogućava da sa manje vremena postignemo mnogo više. Ne smete se u posao potrage upustiti bez ikakve organizacije i plana, jer možete ne samo da sebi otežate stvar psihički, već i da načinite greške koje bi bile kritične za dobijanje posla.

1. Vodite spisak svih prijava na posao

Mnogi kandidati počnu da vode spisak svih oglasa na koje su se prijavili, ali od toga brzo odustanu. Ako se spisak neuspelih prijava, onda to može delovati prilično obeshrabrujuće. Ali ne smete tako da razmišljate. Pre svega, dešava se da poslodavci pozovu kandidate na razgovor nekoliko meseci nakon oglasa. U tom slučaju morate da znate koja je firma i koji oglas u pitanju. Neretko se dešava da poslodavac pozove i kaže „Dobar dan, vi ste se kod nas prijavali za tu i tu poziciju„, i pozove vas na razgovor a da ne navede ime kompanije. Kako ćete onda znate koja je firma u pitanju?
Drugi bitan razlog zbog koga morate da vodite spisak svih prijava je da morate da vodite računa koju ste biografiju poslali na koji oglas. Već smo pisali o tome da je neophodno da na svaki oglas za posao pošaljete prilagođenu biografiju. Ne smete uvek slati istu, već ona mora biti prilagođena poslu i kompaniji. Stoga se može desiti da u biografiji navedete neku činjenicu na koju potpuno zaboravite. Ako vas o tome pitaju na razgovoru možete da se zbunite. Stoga uvek morate znate koju ste biografiju poslali na koji oglasi, kako bi uvek mogli da je pronađete i proučite ako vas pozovu na razgovor.

2. Napravite podsetnik

Kada izađe novi oglas za posao na internetu, nikako ne preporučujemo da se odmah prijavite. Kao što smo rekli proučite kompaniju, radno mesto, prilagodite biografiju pa se tek onda prijavite. Bitno je prijaviti se što pre, ali je istovremeno i bitno da prijava bude relevantna, odnosno da odgovara oglasu. Međutim, neki oglasi traju, duže neki kraće. Za neke je potrebno više vremena da prilagodimo biografiju, za neke manje. Stoga, često možemo zapasti u haos. Mislite da ćete poslati prijavu, ali na kraju shvatite da je rok istekao. Podesite podsetnik koje će vas automatski upozoravati dan pre isteka svakog oglasa. To može biti Gugl kalendar, alarm na telefonu ili bilo koja druga aplikacija.

3. Izgradite dnevnu rutinu

Mnogi stručnjaci smatraju da potraga za poslom oduzima puno radno vreme. Stoga je potrebno da napravite dnevnu rutinu aktivnosti. Na primer, pregledanje i traganje za oglasima ujutro od 9 – 10, pa pred kraj dana još jednom. Slanje biografija posle devet uveče i slično. Samo tako se nećete ulenjiti i upasti u monotoniju i depresiju koja je često prisutna kod osoba koje nemaju posao.

4. Napravite spisak svega što treba raditi

Traganje za novim poslom se ne sastoji samo od praćenja oglasa i slanja prijava. To je kontinuiran proces. Obuhvata izgradnju LinkedIn i drugih online profila. Izgradnju poslovnih kontakata, istraživanje kompanija, telefoniranje prijateljima, učenje i sticanje novih veština. Tu ima dosta toga da se uradi i zato treba biti strpljiv i napraviti spisak svega što treba da uradite. Svakodnevno ažurirajte spisak, kako bi imali u vidu koliko ste odmakli, i šta je sve potrebno da uradite. Ako nam zapne, spisak može biti jedan od pokazatelja šta nije u redu i zašto.

One comment

  • Milos

    Zeleo bih da imam posao nocnog cuvara,strucna sprema elekttrotehnicka skola Nikola Tesla u Beogradu 🙂
    Trenutno nemam posla u struci pa bih radio bar 4,5 meseci kao nocni cuvar kao dopunski posao,.jAVITE SE NA BROJ 069 514 4255 🙂

    Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.