Pritisak na poslu može ozbiljno da naruši vaše zdravlje

Minimum osam sati svakog dana provodimo na poslu. Kada to saberemo shvatimo da skoro trećinu života provedemo na radnom mestu. Zato je veoma bitno kako se na poslu osećamo, jer će se to odraziti i na ostale aspekte našeg života.

Istraživanja kod nas pokazuju da većina zaposlenih nije zadovoljna svojim poslom. Neki se čak žale na veliki stres, pritisak, kratke rokove i iscrpljenost. Međutim, većina i ne razmišlja o promeni posla zato što je dobar novi posao teško naći.

Photo by barkbud


Mnogobrojna istraživanja su se bavila ovim fenomenom i sva su došla do istih zaključaka. Osobe koje imaju probleme na poslu češće oboljevaju od svih bolesti. Nisu to samo psihička oboljenja, već i organska. Neka istraživanja, čak, zaljučuju i da je bolje nemati posao nego imati loš posao.

Kako se postaviti u ovakvim situacijama? Posao je potreban svakome od nas, ali i narušeno zdravlje može da nas ozbiljno košta u budućnosti.

Postoje dva rešenja.

Prvo, probajte da nađete drugi posao. Ako mislite da sadašnji posao negativno utiče na vašu psihu, i da pretpostavljate da nećete moći dugo da izdržite, onda morate da nađete novi posao. Stres utiče na ceo vaš život. Može dovesti do fizičkih oboljenja, ali može i poremetiti odnose sa najbližima i prijateljima i tako trajno oštetiti vaš život. Nekada nismo ni svesni da nervoza ili nezainteresovanost koju pokazujemo prema prijateljima upravo rezultat preteranih pritisaka na poslu. Postavite sebi pitanje, koliko je to vredno. Koliko vredi da zarad jednog posla sebi trajno narušite jedan jedini život koji imate?

Drugo, morate naučiti da se manje nervirate kao i da svoju nervozu kanališete na odgovarajući način. Pokušajte da se bavite sportom, idite na meditaciju, nabavite kućnog ljubimca. Probajte bilo šta što bi vam u kratkom roku učinilo da budete smireniji i da ne dozvolite da posao negativno utiče na vas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.