Svaki posao je privremen

svaki posao je privremen

Kod prethodnih generacija sve se unapred znalo. Završila bi se škola, našao bi se posao u struci, i na tom poslu bi se proveo ceo životni vek. Eventualno, ko je morao da se seli ili slično, promenio bi dva ili tri posla. Međutim, danas je situacija drugačija. Vladaju nova pravila.

Svaki posao koji obavljate je privremen i manje siguran. On može nestati zbog promene situacije na tržištu, krize, smanjivanja troškova, novih tehnologija i mnogih drugih razloga. Ako imate svoju firmu ne možete biti sigurni da tražnja neće opasti i posao nestati. Čak i direktori kompanija mogu dobiti otkaz . Štaviše, direktorima i ostalim osobama na visokim pozicijama, u doba recesije, može biti teže da nađu posao. Svako će izbegavati da primi bivšeg direktora zbog prekvalifikovanosti.

Kako da budete spremni na ove promene? Kako da se spremite unapred i izbegnete nevolje?

1. Izgradnje mreže kontakata

Jaka i mnogobrojna poslovna poznanstva mogu učiniti da nikada ne brinemo zbog posla, jer uvek postoji neko ko nas ili može preporučiti ili zaposliti. Izgradnje mreže nije jednostavna, i na tome mora da se počne već sada. Većina radnih mesta ne dospe do oglasa, već se popuni putem ličnih preporuka.

2. Konstantno usavršavanje veština

Posao koji ne omogućava sticanje iskustva ili novih znanja nije dobar. Nažalost, pošto posao ne možemo uvek da biramo, moramo se potruditi da novo znanje steknemo sami. Prijavite se na kurs za učenje stranih jezika. Istražite Internet koji je prepun besplatnih kurseva i materijala za obučavanje. Budite prisutni na svim stručnim seminarima koji postoje u vašem okruženju.

3. Shvatite realnost

Pametni radnici shvataju realno stanje stvari. Samim tim se lakše nose sa situacijom ako budu otpušteni li  kompanija počne loše da posluje. Uvek imajte spreman CV i razmišljajte čime biste ga mogli popuniti. Nemojte se uljuljkati u sadašnje radno mesto. Jer ono za koju godinu može nestati. Promenite način razmišljanja.

4. Karijera u rezervi

Na zapadu je sasvim normalno da radnici poseduju nekoliko veština. Nemojte se samo ograničavati na ono što ste naučili u školi. Naučite nešto novo, novi zanat, novu veštinu. Nešto čime se možete baviti u slobodno vreme i što vam može priskočiti u pomoć ako vaše trenutno zanimanje postane zastarelo. Morate biti sposobni da se prilagođavate promenama na tržištu.

5. Lični brending

U zavisnosti od toga kojim se zanimanje bavite biće potrebno da izgradite svoj lični brend. Pokažite se kao ekspert u svojoj oblasti. Objavite članke u novinama koji traže mišljenje ljudi iz struke. Napravite profesionalni online profil. Krenite da pišete blog. Uključite se u online diskusije na LinkedIn-u. Nudite stručne savete i mišljenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.