Niste dobili posao – Šta sad?

Prošli ste kroz nekoliko krugova za razgovor, da bi na kraju bili odbijeni za posao. Čekate danima odgovor od kompanije koja je obećala da će vas pozvati na razgovor. Činilo vam se da je intervju dobro protekao, ali niko se ne javlja .

Svako odbijanje boli. Naročito boli kada budemo odbijeni za posao, ne samo zato što nemamo od čega da živimo, već zato što nam samopouzdanje biva urušeno.

Postoje i gori scenariji. Dešava se da kandidatu bude javljeno da je primljen na posao, ali mu se posle toga niko ne javi. Poslodavac se predomisli i odluči da ipak neće nikoga da zaposli.

Kako se lakše nositi sa ovakvim situacijama? Kako preboleti nedobijeni posao?

1. Ne primajte ništa lično

Mnogi kandidati odbijanje  shvataju lično. To je veoma pogrešno. Poslodavci ne primaju vas kao ličnosti ili osobu, već kao radnika. Neko drugi je uspeo da ih bolje ubedi da zna posao. U biznisu nema emocija, bitno je da se uči na greškama i stalno ide napred. Uporedite sebe se prodavcem. Nijedan iskusan prodavac se neće deprimirati ako ne uspe da vas ubedi da nešto kupite. Samo će preći na drugog kupca. Tu nema ničega uperenog protiv vas lično. Nema mesta emocijama. Potrebno je da se skoncentrišete  na naredni konkurs.

S druge strane, možda ste vi i bili najbolji kandidat, ali je šef odlučio da zaposli nekoga po preporuci. Možda su odustali od radnog mesta. Sve je moguće. Zato ne uzimajte ništa k srcu.

Štaviše na ovakve situacije  se morate navići. Sam proces traženja posla podrazumeva da prođete kroz nekoliko krugova odbijanja, dok ne nađete pravu kompaniju.

Ponekad presudi i sitnica, kao na primer, šta ste obukli tog dana ili da li ste bili ljubazni prema sekretarici.

2. Konkurencija je velika

Znate u kakvoj zemlji živite i kolika je stopa nezaposlenosti. Na jedno radno mesto konkuriše veliki broj ljudi, pa se čak i poslodavci hvataju za glavu jer ne znaju šta će se tolikim biografijama. Koliko god da ste dobri, može se pojaviti neko ko je još bolji. Zato treba biti svestan trenutne situacije i prihvatiti realnost.

3. Preispitajte svoju potragu

Porazgovarajte sa poznanicima koji imaju iskustva s traženjem posla. Pitajte ih za savet. Promenite obrazac vaše biografije. Vežbajte razgovor. Razmislite da li je moguće da nešto radite pogrešno.  Šta bi to moglo biti? Budite iskreni sami sa sobom.

Na kraju, postoji šansa da ste sve radili kako treba, ali konstanto preispitavanje je neophodno.

4. Fokusirajte se na svoje prednosti

Nemojte stalno razmišljati o tome kako vi niste dovoljno dobri za nešto, ne znate ovo ili ne znate ono. Koje su vaše prednosti? Šta možete pružiti poslodavcu? Nemojte biti malodušni zato što niste savršeni. Shvatite ovo odbijanje kao novo iskustvo i dodatnu smernicu.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.