Kolega koji ništa ne radi

nerad

U svakoj radnoj organizaciji postoji jedan takav radnik koji često zabušava. To je kolega koji je ili retko prisutan, završava lične stvari na poslu, visi na Internetu i slično. Kada dobijete zajednički radni zadatak, shvatite da dotični ništa ne radi i naprosto koristi svaku priliku da izbegne posao. Raditi u ovakvom okruženju je nesumnjivo loše. Pre svega se širi negativna atmosfera, jer niko nije imun na nepravdu. Čak i ako nemate direktan kontakt sa tom osobom, sigurno nije prijatno gledati nekoga ko uživa dok se vi raspadate od posla.

Situacija postaje još gora ako morate da radite sa ovakvim kolegom. Tada morate da radite posao za dvoje i još da proveravate da kolega nešto ne uprska.

Zabušanti često nisu ni svesni svog ponašanja, ili za njega nalaze izgovore. Po pravilu šef ne bi trebalo da toleriše ovakvo ponašanje. Međutim, neki šefovi naprosto ne umeju da se nose sa ovakvim situacijama, izbegavaju konflikte ili je naprosto taj zaposleni pod nečijom protekcijom. S druge strane, nekada nisu ni svesni svega što se dešava.

Kako se postaviti u ovakvoj situaciji?

Gledajte svoja posla 

Sasvim je normalno da vas nepravda pogađa i da ne možete da gledate kako neko uživa dok vi rintate. Ali, briga o tome koliko ko radi, nije deo vašeg posla. Ako vaš menadžer nije sposoban ili ne želi da vidi nečiju nesposobnost, vi tu nište ne možete da uradite.

Beleženjem ko gde provodi koliko vremena, tužakanjem i ogovaranjem nećete mnogo postići. Najbolje je da se usredsredite na svoj posao i ne razmišljate o drugima. Možete i da preispitate kriterijume firme u kojoj radite i potražite drugi posao, mada znamo da to nije baš lako uraditi.

Da li to ponašanje utiče na vaš posao?

Sasvim je druga situacija ako vas zabušant ugrožava ili ometa u sopstvenom poslu. Na primer, ako vas neko stalno zove da mu pomognete, preuzmete deo obaveza ili da ga zamenite, nemojte to da dozvolite. Uljudno stavite do znanja da imate previše svojih obaveza, a ako se to nastavi, kažite šefu. Šefu nemojte da govorite ništa o ličnim kvalitetima kolege, već samo o poslu. Objasnite da nemate vremena da radite tuđi posao, jer onda ostaje manje vremena da radite vaš posao.

S druge strane, ako radite na nekom zajedničkom projektu zajedno sa zabušantom, može doći do ozbiljnih problema. Na primer, on može ne samo da otaljava već da napravi neku kritičnu grešku. Uvek vodite račune da imate zabeleženo ko, je, šta i koliko radio, kao i da ukažete svom nadređenom na svaku nepravilnost koja postoji. U suprotnom, vi možete biti okrivljeni za nečiju grešku. Pokušajte da dokumentujete svaku aktivnost. Ono što je bitno kod ovakvih situacija je kako komunicirate nečijte ponašanje. Na primer, nemojte reći šefu da je kolega bezobrazni i razmaženi lenjivac, već ukažite na konkretan primer koji se desio i kako je kolega loše uradio posao ili ga nije uradio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.