Tehnike govora tela koje mogu da pomognu u karijeri

rukovanje

Bilo da dolazite na razgovor sa posao ili komunicirate sa kolegama i klijentima, nije bitno samo ono što kažete, već i koje signale šaljete svojim telom. Neverbalna komunikacija upotpunjuje ono što pričamo i daje dodatne signale našem sagovorniku. Stoga je bitno da kontrolišemo svoj govor tela, jer možemo da nesvesno svojim ponašanjem ostavimo loš utisak.

Koje su to najbitnije tehnike koje svako od nas može da primeni?

1. Kontakt očima

Kada pričate sa nekim vrlo je bitno da ga gledate u oči. Gledanje sa strane ili u pod odaje nesigurnost i nepoverenje.  Ova greška se često dešava na razgovoru za posao, kada kandidati, tokom odgovaranja na pitanja ne gledaju sagovornike u oči, već negde sa strane. Naravno, nemojte preterivati jer ako nekoga neprestano gledate u oči, to može delovati agresivno.

Isto tako, tokom razgovora je potrebno da nekoga gledate ravno u oči, ne sa visine ili odozdo. Na primer, ako gledate nekoga sa visine, može delovati da ga omalovažavamo ili ne poštujemo.

Najbolje je da zamislite da ispred vas sedi vaš najbolji prijatelj, i ponašate se kao da pričate sa njim.

2. Držanje

Veoma je bitno i kakav imate stav. Ako imate prekrštene ruke na grudima ili stegnuta ramena, delujete nepristupačno. Opustite ramena, držite ruke pored tela kako bi delovali smireno i opušteno.

Kada sedite na stolici nemojte prekrštati noge, već ih držite na podu, i tokom ispitivanja se telom nagnite ka ispitivaču, kako bi delovalo da vas zaista interesuje šta on priča.

Kada ste na sastanku ili sa nekim pričate nemojte lupkati, cupkati, igrati se sa kosom, dodirivati lice, cepati papirić, grickati usne i praviti nagle pokrete. Morate biti opušteni. Ruke držite mirno. U suprotnom delujete nervozno i kao da niste potpuno posvećeni trenutnoj situaciju

3. Rukovanje

Rukovanje je sastavni deo svakog upoznavanje i zato je veoma bitno da imate snažan stisak, bez da zgnječite nečiju ruku. Mlak stisak ostavlja utisak da ste nezainteresovani ili hladni. Isto tako preterano dugačko rukovanje odbija sagovornika.

4. Preuzmite kontrolu nad prostorom

Iako ovo nije preporučljivo kod razgovora za posao, može biti korisno kod držanja prezentacija ili treninga. Ako stalno stojite ukočeno u jednom mestu, delujete nesigurno. Krećite se po prostoriji ostavljajući utisak da ste vi vladate situacijom. Tako ostavljate veći autoritet.

5. Delujte samouvereno

Dok hodate hodnicima ili pričate, treba da delujete samopouzdano. Kada se desi neka neprilika, ne treba da padate u bes, već da se ponašate kao da je to mala nelagodnost. Isto tako se ponašajte ako zapadnete u neprijatnu situaciju. Morate delovati da imate poverenja u sebe.

6. Komunicirajte sa ljudima

Komunikacija sa kolegama je veoma bitna. Ponekada čak i jedno pitanje u kuhiniji : Kako si? , Kako ide posao? i slično, može biti dobar način da ostvarite komunikaciju. Delujte da ste zaista zainteresovani za neku osobu, i trudite se da sa svima pričate.

7. Govor

Preterano glasno ili tiho razgovaranje ne deluje pozitivno. Trudite se da uvek imate normalnu jačinu tona, kao i da vam rečenicu budu jasno artikulisane, bez mnogo pauza i zastajanja.

8. Način oblačenja

Verovali ili ne, ali način na koji se oblačite je izuzetno bitan. Ne smete dolaziti nemarno ili neprikladno obučeni. Bitno je da svojim načinom oblačenje odajete ozbiljnost, odgovornost i samopouzdanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.