Da li treba potpisivati sporazumni raskid ugovora o radu?

Bilo da ste zaposleni ili poslodavac, morate da znate svoje prava i obaveze propisane zakonom. Dakle, ono što svi zaposleni moraju da urade je da detaljno pročitaju i prouče Zakon o radu, ugovor koji ste potpisali i sve pravilnike koji važe na vašem radnom mestu.

Nemojte sebe dovoditi u situaciju da greškom kažete ili potpišete ono što ne treba. Naš Zakon, kakav takav je, ali nije loš po pitanju zaštite radnika, i malo restriktivan kada su u pitanju poslodavci.

Danas govorimo o situaciji sporazumnog raskida ugovora o radu. Kada poslodavac želi da vam da otkaz, verovatno će vam prvo ponuditi da potpišete sporazumni raskid ugovora. Nezvanični podaci govore da je više od osamdeset procenata svih otkaza sporazumnog karaktera. To znači da su se poslodavac i zaposleni sporazumno zajedno odlučili da se prekine radni odnos. Ovo naravno, deluje prilično nerealno, da se toliki otkazi sklapaju sporazumno iako je u zemlji velika nezaposlenost.

Druga alternativa predstavlja činjenicu da vama poslodavac samo da otkaz, o čemu nemate šta da se bunite. Međutim, da bi vam poslodavac dao otkaz, on mora da vam prvo da upozorenje, ako niste dobar radnik, ili da vas proglasi tehnološkim viškom, što dodatno komplikuje situaciju za njega, jer na vaše radno mesto ne može da zaposli nove radnike u narednih nekoliko meseci. U nekim slučajevima radnik ima pravo i na otpremninu. Zato većina poslodavaca, preferira, da se situacija završi sa sporazumnim potpisivanjem. U tom slučaju radnik gubi svako pravo da tuži poslodavca i poslodavac ne snosi nikakav rizik.

Ali, da li treba da potpisujete sporazumni otkaz? Koje su to stvari koje treba imati na umu?

1) Naknada sa biroa

Ako potpišete sporazumni ugovor o raskidu posla, možete da izgubite pravo na naknadu sa biroa za nezaposlene na koju imate pravo uz određen broj meseci radnog staža. Na sajtu biroa piše da osobe sa ovakvim ugovorima nemaju nikakva prava, ali je u praksi zabeleženo da su licima priznali pravo na naknadu ako je poslodavac inicirao potpisivanje ugovora. Nezavisno od toga, u svakom slučaju, ako želite da dobijate naknadu sa biroa, nemojte potpisivati ništa dok ne dobijete novčanu naknadu ili otpremninu koja je veća od onoga što bi dobili sa biroa. Čak i ako uslede ucene, morate mirne glave objasniti poslodavcu da vam nije cilj da nekoga oštetite, već želite samo da ostvarite pravo na naknadu.

2) Tužba

Teoretski možete da tužite poslodavca ako je prekršio zakon, ali takvih slučajeva u praksi nema mnogo. Tužba košta ne samo u novcu, već u vrememu i živcima, i zato se retko isplati. Stoga, ako ste poslodavac, male su šanse da će vas zaposleni tužiti čak i ako ste prekršili zakon.

3) Ne možete tu da ostanete da radite

Kada vam poslodavac saopšti da dobijate otkaz, onda tu nemate šta mnogo da radite. Odluka je doneta , iz bilo kog razloga, i potrebno je da se pomirite sa njom. Potrebno je da odete iz firme smirene glave, ali i da pokušate da ostvarite svoja prava garantovana zakonom. Budite smireni i lepo ispregovarajte uslove svog odlaska.

3 comments

 • sve sam iskomentarisao…

  Одговори
 • zivkovic gordana

  sta je sa radnicima koji sporazumno raskinu radni odnos,po preporuci drzave,a onda cetiri meseca ne primaju nista sa trzista rada? na pitanje kasa ce ? odgovor je „zovite sutra,poziv je besplatan“

  Одговори
 • tatjana

  kada dodjete u situaciju da vise ne mozete da izdrzite atmosferu na radnom mestu,
  pretpostavljenog koji je divljak, vice, vredja, psuje… onda je otkaz jedino resenje. ali onda se nasi poslodavci uplase tuzbe za mobing, inspekcija, jer svi rade protivzakonito, onda nastaje ubedjivanje i sporazumni raskid odnosa. Jer, svaki radnik u ovom vremenu je premoren, finansijski nesposoban da se nosi sa nasim sudstvom, da dokazuje svoja prava i… pristaje na „sporazum“.I onda agonija…

  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.