Još bitnih saveta za pisanje radne biografije

Zamislite situaciju da ste prenatrpani poslom, ali je potrebno da u što kraćem roku prođete kod 500 radnih biografija i odaberete nekoliko kandidata koji će biti pozvani na razgovor. Nakon pregledanih 100 dokumenata,  svaki počinje da liči na prethodni i polako počinjete da se gubite u moru biografija. Kojim kriterijumima ćete se služiti kako bi sebi olakšali posao?

Ovaj scenario predstavlja realnost kod mnogih kompanija koja objavljuju konkurse za radna mesta na domaćim portalima. Naročito kompanije koje nemaju zasebno odeljenje ljudskih resursa imaju problema da se nose sa velikim brojem biografija koje pristignu na konkurs.

Iz ovog razloga je veoma bitno da vaš CV bude dobar i da privlači pažnju. Velika je verovatnoća da neko neće provesti duže od tri sekunde pregledajući ga. Nemojte sebi da dozvolite da budete obrisani zbog fomalnosti i sitnica, čak i ako odgovarate poslu. Proučite na Internetu sve savete koji postoje za pisanje radne biografije, potražite obrasce, ozbiljno se potrudite da saznate sve trikove. Vi možda mislite da je vaš CV dobar, ali verovatno nije. Samo 10 posto pristiglih CV-jeva na konkurs u proseku zadovoljava uslove konkursa. Greške koje činimo su mnogobrojne i uglavnom ih nismo svesni. Bitan je kvalitet a ne kvantitet. Bolje je poslati nekoliko dobrih CV-jeva, nego masovno se prijavljivati na svaki oglas koji vidimo.

1. Kako možete da doprinete poslodavcu?

Jedna od najvećih grešaka koje se čine prilikom obrazovanja radne biografije i motivacionog pisma je što mislite da se tu radi o vama. To nije tačno. CV i motivaciono pismo treba da prikažu kako vi možete poslodavcu da doprinete u poslovanju. Poslodavca ne zanimaju detalji iz vašeg ličnog života, već svaka stavka i svaka rečenica treba da ukazuju na vaše sposobnosti i osobine koje su potrebne poslodavcu.

2. Svaki CV i motivaciono pismo treba da budu prilagođeni konkretnom oglasu

Nemojte da šaljete jednu istu biografiju na svaki oglas. Svaki posao ima različite zahteve. Proučite dobro svaki oglas i porazmislite o kojoj se radnoj poziciji radi. Ako prvi put čujete za radno mesto, potražite informacije na Internetu. Isto tako proučite kompaniju. Na taj način ćete steći uvid kakav profil osobe je njima potreban. Nakon toga, razmislite zašto vi možete da obavljate to radno mesto. Stavite sve razloge za na papir, i onda ih unesite u CV i radnu biografiju. Samo tako poslodavcu možete objasniti da ste upravo vi ta osoba.

Na primer, zamislite situaciju da vidite da se traži radno mesto office manager-a, a vi to nikada niste radili. Jedino čime ste se bavili je prevođenje tekstova sa srpskog na engleski. Umesto da u CV-ju suvoparno navedete prevodilac u firmi toj i toj, porazmislite da li je vaš posao uključivao administraciju? Ako jeste onda ćete u sekciji radno iskustvo, osim što kažete da ste radili kao prevodilac , navesti i spisak svih administrativnih aktivnosti koje ste obavljali. U veštinama ćete navesti sposobnost upravljanja vremenom, organizacije i slično. Dakle, vaša sposobnost prevođenja je sada sporedna aktivnost (iako je na poslu, naravno, bila glavna), već vi opisujete vaše administrativne aktivnosti i sposobnosti, jer je to ono što poslodavcu kod koga konkurišete treba.

Još jedna stvar koja se desi kod nepravilnog prilagođavanje je pogrešan cilj u karijeri. Ako konkurišete za mesto finansijskog analitičara, navešćete da vam je cilj u karijeri da se bavite finansijama.  Ali ako konkurišete na radno mesto savetnika prodaje, navešćete da vam je cilj da gradite karijeru prodavca.  Isto važi i za profesionalna interesovanja. Ne smete navesti ništa drugo. U suprotnom nemojte ni konkurisati na taj posao.

Pošto stalno šaljete jedan isti CV na svaki oglas koji vidite, niste ni svesni šta kome šaljete.

Morate da delujete kao da se prijavljujete baš na taj posao i ni na jedan drugi. Nije bitno kakva su vaša stvarna interesovanja i životni ciljevi.

3) Objasnite šta, kako i zašto

S obzirom da je danas veliki broj filmi internacionalan, vaš CV može dospeti u ruke nekog stranca. Strancima mnoge stvari, za koje mi mislimo da se podrazumevaju, nisu jasne. Na primer, imate iskustvo u poznatoj domaćoj firmi i samo navedete njeno ime, misleći da je to dovoljan dokaz. To nije dobro. Navedite uvek čime se firma bavila. Na primer umesto da kažete: Accountant at Radio Television Serbia, navedete Accountant at Radio Television Serbia, largest public broadcaster in Serbia.

Objasnite svaku ocenu, broj, rang ili sertifikat. Za prosek ocena, navedite maksimum. Na primer: 8,9/10. Kada navodite nivoe znanja stranih jezika, isto ih objasnite. Nemojte samo da navodite B1, C1 ili slično.

Isto tako, nemojte samo navoditi gde ste radili i na kojoj poziciji bez da objasnite šta ste tačno radili. Definicije radnih mesta se razlikuju od firme do firme i stoga neće svako znati šta ste radili ako kažete Brand Manager at Pink Media. Morate da objasnite tačno na kojim aktivnostima i zadacima ste radili, kao i da navedete svoja dostignuća i doprinos. Naravno, kao što smo već pomenuli, kod navođenja iskutstva, naglasite baš ono iskustvo i zadatke koji su njima potrebni.

4) Ne govorite loše o sebi

Nikako nemojte da u svojoj biografiji koristite rečenice kao što su: “Nažalost, ja nemam relevantno iskustvo” ili “Morao sam da napustim fakultet”,  “Nemam para da nostrifikujem diplomu” ili „Nisam mogla ranije da završim fakultet“. Ne samo što to poslodavce ne zanima, nego takvim rečenicama odmah nenamerno ostavljate loš utisak o sebi. Znate i sami da je za svaki pozitivan utisak potrebno izbegavati  svaku reč sa negativnom konotacijom kao što je nemam, nisam, ne mogu, neću i slično.

5) Nemojte da šaljete ustaljene obrasce

Veliki broj kandidata šalje CV koristeći poznate obrasce kao što su evropski obrazac ili Infostudov format. Ovi formati su veoma glomazni, i sadrže mnogo nepotrebnih podataka. S druge strane, vaš CV onda liči i na gomilu ostalih CV-jeva jer ih i mnogi drugi koriste. Naprosto se utapate u masu. Istaći se u gomili CV-jeva je izuzetno bitno, i ovi obrasci vam u tome sigurno neće pomoći. Napravite sami svoj obrazac ili prilagodite neki sa Interneta.

6) Izbegavajte nepotrebne podatke

Morate naglasiti ono što su vaše prednosti i čime se ističete kao dobar kandidat. Što je više nepotrebnih infomacija, to će poslodavcu biti teže da uoči ono što ga zanima. Istovremeno ostavljate utisak haotičnosti. U nepotrebne podatke mogu da spadaju hobi, mesto rođenje, adresa, pol koji se podrazumeva, državljanstvo ako ste iz Srbije i slično, ime teze na diplomskom, profesor kod koga ste polagali diplomski itd…

7) Format CV-ja

Standardni format za svaki poslati CV ili radnu biografiju je .doc ili .docx. Ako imate OpenOffice ili LibreOffice, sačuvajte ga u .doc formatu, jer poslodavac sigurno neće imati vremena da instalira OpenOffice, ako ga nema. Mada mi vam preporučujemo da šaljete CV u PDF formatu. PDF format je najbolji zato što CV na svakom računaru izgleda isto i formatiranje ne može da se izmeni. Na primer, ako imate Word 2007, a vaš poslodavac koristi Mac operativni sistem, i otvori CV na svom računaru, velika je verovatnoća da će sva poravnanja nestati i formatiranje se izgubiti. Sve će ličiti na neku bezličnu gomliu razbacanog teksta. Sa PDF formatom to ne može da se desi. PDF može da se gleda na svim operativnim sistemima i uređajima i svuda izgleda isto. Nije veliki problem da napravite PDF dokument.

8) Propratno pismo

Ne šaljite propratno pismo ako nemate šta da kažete. Ako ćete da ponavljate generalne stvari o sebi i svom životu,  onda nemojte ni da se trudite da ga pišete. Propratno pismo treba da objasni još jednom kako ste vi pogodan kandidat upravo za taj određeni posao.

Neki poslodavci uopšte ne otvaraju propratno pismo, dok neki smatraju da je ono veoma bitno. Zato nemojte da bitne stvari izostavljate iz CV-ja i stavljate u propratno pismo. Sve najbitnije stavite u CV. Dobra taktika je i da propratno pismo ne šaljete u prilogu, kao CV, već ga stavite u sam mejl. Dakle, umesto da pošaljete mejl sa jednom rečenicom koja glasi: “Poštovani prijavljujem se na oglas nađen na Infostudu i šaljem vam CV u prilogu”, napišite nekoliko rečenica u kojima ćete objasniti zašto ste vi dobar kandidat.

9) Naziv dokumenta

Nemojte da atačujete dokumente koji se zovu CV1, ili CV Ana i slično. Svaki dokument nazovite svojim punim imenom i prezimenom. Na primer, nazovite ga “Ana Jovanović_Resume_English”. Ako se vaš CV bude čuvao na računaru ili prosleđivao nekolikim osobama, onda se to može protumačiti kao aljkavost.

10) Ne smete da imate pravopisne greške

Najbrži način da vaš CV završi u korpi za otpatke je da sadrži štamparske i pravopisne greške. Nemojte to sebi da dozvolite. Pošaljite biografiju nekolocini prijatelja da je provere pre slanja. Nije dovoljno da se oslanjate samo sami na sebe. Ovo se naročito odnosi na engleske biografije. Ako biografiju na engleskom čita stranac, on će itekako primetiti grešku. Prevod na engleski mora biti, ni manje ni više, savršen.

11) Jezik na kome pišete biografiju

Ako je oglas na engleskom pošaljite CV na engleskom. Isto važi i za svaki drugi jezik. Dalje, ako je oglas na srpskom ali se zahteva znanje engleskog, pošaljite obe verzije i srpsku i englesku, za svaki slučaj. Za poslove u državnoj službi šaljite isto obe verzije. Srpski će naravno svi razumeti, ali se može desiti da CV treba da se prosledi stranom partneru i on se sigurno neće truditi da nalazi prevodioca.

12) Nemojte da šaljete CV bez iskustva

Čak i kada nemate iskustvo, morate da ga ubacite u CV. U moru ljudi sa iskustvom koji se prijavljuju na raznorazne poslove, nemate mnogo šanse. U profesionalno iskustvo ne spada samo formalno zaposlenje, već svaka aktivnost koju ste radili. Na primer, pisali ste blog, prevodili ste TED videove, pomagali komšinici da vodi knjige, išli na seminar…. Sve što je doprinelo vašem profesionalnom razvitku predstavlja iskustvo. Stoga navedite sve, uz stavljanje akcenta upravo na ono što se traži u oglasu. U suprotnom, delujete kako neko ko ne radi na sebi i razvitku svoje karijere.

One comment

 • Caos Drugari,

  Super tema,dobar sadrzaj.Zeleo bih i samo da
  dodam stavku 13. KREATIVNOST 🙂
  Saljite ozbiljan CV i koristite sve gore navedene savete ,ali dodajte jos nesto malo EXTRA 🙂
  Da,neki ce reci „nema mesta neozbiljnosti u CV-u“ ali kad malo bolje ramislite,u svoj toj gomili belih papira,
  totalno istih mailova, da ne kazem dosadnih, kako da izaberu bas vas i da bas vas pozovu na razgovor ako ce te se drzati klisea i ne povlaciti kojekakve „veze“ i „vezice“?:)
  Morate biti malo i Gerilac:)
  Dole vam je llink sa mojim primerom sta bi jos to malo „Extra“ moglo biti , a vi dalje istrazujte sami. http://www.blogerila.com/?page_id=265
  Pozdrav i SRECNO 🙂

  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.