Ublažite posledice preteranog sedenja

 Na poslu provodimo minimum osam sati dnevno. Za većinu nas posao zahteva višečasovno sedenje na računarom, što je izuzetno nepovoljno za zdravlje. Stradaju kičma, srce, mišići i opada fizička spremnost celog organizma. U mladosti često ni ne razmišljamo o tome, ali nas baš u starosti mogu stiće posledice preteranog sedenja. Najbolje bi bilo da sedimo što manje možemo, ali pošto često svoj posao ne možemo da biramo, možemo da se potrudimo da ublažimo negativne posledice po zdravlje koje izaziva preterano sedenje.

1) Pravite česte pauze

Stručnjaci preporučuju da  ustanete i prošetate na kratko na svakih 15 minuta. Ako i ne možete da šetate po kancelariji, dovoljno je samo da se protegnete i napravite par koraka. Podesite alarm na svom satu kako bi vas podsetio da napravite pauzu sa vremena na vreme. Dok pravite pauzu možete i da uradite par vežbi. Ne obazirite se na reakciju vaših kolega, jer vi njima tako dajete dobar primer.

2) Prošetajte do posla

Nemojte na posao da idete isključivo automobilom ili autobusom. Čak i u slučaju da živite daleko od mesta zaposlenja, potrudite se da prepešačite barem dve stranice. To će učiniti čuda za vaše zdravlje.

3) Vežbe leđa i vrata

I dok sedite možete da vežbate mišiće vrate i ramena. Napravite rutinu redovnog vežbanja dok sedite. Verovatno neće niko ni primetiti, a vaši mišići će biti opušteni.

4) Vežbe zglobova ruku

Zglobovi ruke su posebno ugroženi zbog kucanje ili rukovanja mišem. Postoje čak i bolesti koje nastaju zbog toga. Zato se uvek trudite da vam zglobovi i prsti budu razgibani.

5) Prošetajte na pauzi

Nemojte provoditi pauzu zatvoreni u kafiću ili kancelariji. Trudite se da prošetate napolju kad god možete.

6) Idite lično do kolege umesto da šaljete mejl

Svaki posao uključuje redovnu komunikaciju sa kolegama iz susednih kancelarija. Umesto da im pišete mejl ili četujete sa njima preko Interneta, prošetajte do njihove kancelarije, s vremena na vreme. To će imati pozitivan efekat i na međuljudske odnose.

7) Idite stepenicama

Izbegavajte lift i uvek idite stepenicama. To je odlična vežba za mišiće nogu.

8) Jastuk ili masažer za leđa

Mnoge stolice nisu udobne, a poslodavci u njih najmanje ulažu. Ako vam mnogo smetaju, nabavite neki jastuk za leđa ili masažer kako bi vam posao bio olakšan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.