Kada je za poslovne žene najbolje da imaju decu?

Jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju žene koje žele da grade karijeru je usklađivanje poslovnih i porodičnih obaveza. Upravo u godinama kada je potrebno da najenergičnije rade na svojoj karijeri, moraju da budu sa decom. U suprotnom će osećati grižu savesti ali i premorenost zbog nedostatka vremena. To je i jedan od razloga što žene zaostaju za muškarcima po pitanju zauzimanja vodećih pozicija u kompanijama.

poslovna zena

Istraživanja koja su se vršila na ovu temu su došla do zanimljivih rezultata. Naime, žene koje dobiju decu pre svoje 25. godine imaju više šansi da kasnije u životu ostvare uspešnu karijeru. Odlaganje do kasnih tridesetih ne pomaže mnogo, jer baš se tada dešavaju ključna unapređenja na poslu koja dovode do bitnih pozicija. Muškarcima su tada u mnogo boljoj poziciji jer uglavnom imaju i žene, pa mogu duže da ostanu na poslu.

S druge strane žene koje dobiju decu u ranijim godinama nesmetano provedu sa njima najkritičniji period negovanja. Nakon toga u tridesetim imaju više vremena i energije da se posvete poslu i svojoj karijeri. Posle kada deca odrastu žene mogu da se maksimalno posvete svom radu i tada dostižu najbolje rezultate.

One comment

  • Zene u Srbiji nikad ne mogu da imaju decu jer ako ne rade u ranim dvadesetim niko ih posle nece zaposliti jer nemaju radnog iskustva i imaju malu decu pa ce biti odsutne zbog bolesti iz drugih, razno-raznih razloga, a ujedno nece imati ni od cega da ih prehrane.

    Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.