Nemojte delovati očajno dok tražite posao

Ako ste bez posla znamo da vam nije lako. U moru neplaćenih računa, odbijanja za posao dok morate da vodite računa o porodici, svaki dan tonete sve dublje u depresiju. U tim trenucima biste pristali na bilo kakav posao, samo da je plaćen. Ništa ne birate, očajni ste i želite da radite bilo šta.

Counselling session

Međutim, u takvom stanju očajanja, činite prvu veliku grešku. Očajnički stav će samo odbijati potencijalne poslodavce od vas. Možda i nema neke logike, ali psihološki gledano, niko ne voli gubitnike. Poslodavce uošte ne zanima koliko je vama zaista potreban posao, njima je potrebna osoba koja će dobro obavljati baš taj posao, a ne bilo kakav. Ma koliko to paradoksalno zvučalo poslodavce će uvek više privući osoba koja je izbirljiva u poređenju sa osobom koja bi radila bilo šta. Plus, ako nekome kukate kako ne možete da nađete posao već par godina, taj neko može da pomisli da ste loš radnik ili da ste lenji, jer ne razume svako stanje i uslove na tržištu rada.

Zbog svega ovoga je veoma bitno da sačuvate svoje dostojanstvo i izbegavate da delujete kao očajnik koji bi radio bilo šta za bilo kakve pare. Čak i kada tražite vezu ili preporuku očajničko moljakanje će vam samo odmoći.

Kako da izbegnete da izgledate kao očajnik dok tražite posao?

1) Izbacite negativan stav

Nikome ne prija boravak u društvu negativnih osoba, tako da kuknjavu i žalopojke izbegavajte kada pričate sa ljudima o potencijalnim poslovnim prilikama. Usvojite pozitivan i optimističan stav kada pričate sa poznanicima o svojoj potrazi. Zamislite neko od vas želi da vas ubaci kod sebe u firmu, i biće spremniji da to uradi ako zna da ste prijatna osoba sa pozitivnim stavom.

2) Nemojte sebe brendirati kao nezaposlenu osobu

Umesto da na pitanje šta radite i čime se bavite, nekom kažete da ne radite ništa i da ste nezaposleni već duže vreme, bolje zvuči ako kažete da tražite posao i u međuvremenu pohađate besplatne kurseve na Internetu, pomažete komšiji u prodavnici ili radite sami na nekom projektu. Svako voli osobe sa inicijativom i samim tim dajete do znanja poznanicima  da se vredni i spremni da se usavršavate i učite nove stvari, i tako povećavate verovatnoću da vas neko negde preporuči za neki posao.

3) Nemojte delovati suviše meko na intervjuu

Osobe koje žele da rade bilo šta se veoma lako odaju na razgovorima za posao. Pošto ih konkretni zahtevi posla i ne zanimaju mnogo, jer su spremni da rade bilo šta, ne postavljaju nikakva pitanja, samo klimaju glavom i izbegavaju nezgodna pitanja. Naravno, ne treba ni mnogo talasati, ali trudite se da delujete malo više zainteresovano i sa inicijativom, jer kao što smo već pomenuli, poslodavci više naginju ka osobama koje su izbirljive i imaju više ponuda ispred sebe.

4) Poslodavce ne zanima koliko je vama posao potreban

Baš zbog toga, nikako nemojte ni u radnoj biografiji, ni na razgovoru navoditi da ste spremni da radite bilo šta, da drugo tražite posao, da ste bili primorani da upišete kurs jer nista mogli da nađete posao itd… Bilo šta što nagoveštava da imate problema sa nalaženjem posla, negativno psihološki deluje na vaš potencijalni izbor. Umesto toga, morate delovati zainteresovano baš za taj konkretan posao i imati spreman odgovor šta ste radili u slobodno vreme dok ste bez posla.

5) Nemojte biti suviše agresivni

Određena doza agresivnosti i inicijative u potrazi za poslom je itekako poželjna, ali treba voditi računa da ne preteramo. Ako vam neko obeća da će se raspitati, verujte mu na reč i nemojte ga zvati na svaka dva dana i pitati da li je pitao, šta su rekli i slično. Trudite se da imate obzira jer tako samo odbijate ljude od sebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.