Zašto i kako sticati nove veštine i znanja?

Ne možemo se uvek osloniti na znanja i veštine koje steknemo u školi. To znanje veoma brzo može postati zastarelo, a veoma često nije primenljivo u praksi.  Dokazano je da se najbolja znanja stiču na samom radnom mestu. Međutim, nije lako naći radno mesto na kome možemo da se usavršavamo i učimo nešto novo svaki dan. Stoga je najbolje da sami probamo da naučimo novu veštinu, ali to nije nimalo jednostavno.

ucenje

Glavne prepreke za samostalno učenje su nalaženje adekvatnih izvora za učenje, odabir veštine koju želimo da naučimo, kao i izgradnja discipline, koja je neophodna. Međutim, uprkos tome nemojte odustajati jer se neprestano mora raditi na sebi, i uvek je najbolje da to počnete sada, i nikada ne odlažete za neki kasniji vremenski period jer se nikada ne zna šta se može izdešavati u budućnosti.

Spremili smo za vas neke savete koji vam mogu pomoći u samostalnom usavršavanju:

1)      Pohađanje kurseva nije uvek dovoljno

Postoje mnogobrojni kursevi koje možemo upisati i tako krenuti sa učenjem. Međutim, nemojte se na to previše oslanjati. Pre svega, kursevi imaju ograničeno vremensko trajanje i nakon toga se lako može zaboraviti ono naučeno. Potrebno je da i nakon kursa nastavite da sami radite i vežbate. Isto tako, kursevi pružaju lažnu sigurnost. Često se dešava da pojedinci uplate i pohađaju kurs do kraja, ali da nikada ne prate i slušaju pažljivo šta se tamo radi i uči, pa na kraju ništa ni ne nauče. Nemojte dozvoliti da se to vama desi.

2)      Odaberite ono što vam se koliko toliko sviđa

Ma koliko vaša interesovanja ne odgovaraju potrebama tržišta, nemojte ih mnogo potiskivati. Najbolje  ćemo savladati gradivo koje nam se sviđa, te probajte da izbalansirate ono što volite sa onim što se traži na tržištu. Nikada se ne zna kada vam neko znanje može biti od koristi, i stoga nemojte odustajati od nečega samo zato što nije isplativo.

3)      Pronađite adekvatne materijale za učenje

Internet je prepun raznoraznih izvora za učenje i sticanje novih informacija. Postoji veliki broj knjiga, video uputstava i članaka koje nam mogu pomoći da saznamo nešto više o temi koja nas interesuje. Pažljivim istraživanjem ćemo naći i više nego što nam je potrebno.

4)      Izgradite rutinu

Dobra volja često nije dovoljna, kako bi krenuli da učimo nešto novo. I pored naše najbolje namere, svakodnevne obaveze nam ne ostavljaju mnogo vremena. Zato je potrebno da izgradite naviku rada, i da umesto apstraktnih sebi postavite konkretne ciljeve. Na primer, zadajte sebi cilj da svaki dan pre nego što legnete, provedete sat vremena čitajući knjigu. Ili da se probudite rano ujutro pa da sat vremena pre posla odslušate određeni edukativni video. Postavite tačno vreme i mesto. Jer ako sebi samo zadate apstraktan cilj da svaki dan radite po sat vremena, a ne odredite kojih sat vremena, nećete mnogo odmaći.

5)      Napravite portfolio  

Nakon što steknete prva znanja, probajte da ih odmah primenite. Na primer, možete da napravite blog na određenu temu, postavite svoje radove na Internet i ponudite ih drugima besplatno. To će vam pomoći da se više motivišete, ali i da izgradite reputaciju.

6)      Menjajte načine učenja

U slučaju da vam neki način učenja ne odgovara, nemojte ga se slepo držati, već ga promenite. Na primer, ako vam ne ide učenje preko Youtube videa, probajte da pronađete knjigu ili da samo vežbate. Ako često niste kod kuće, probajte da učite sa svog telefona ili nosite knjigu uvek sa sobom. Najbitnije je da pronađete ono što vam najviše odgovara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.