Dokazani načini da se opustite

U današnje vreme prezauzetosti, stresa i mnogobrojnih obaveza, veoma je bitno znati kako se opustiti. Već smo pisali o tome da je jedan od najvećih uzrok stresa upravo posao, kao i da stres može ozbiljno da naruši naše zdravlje, pre ili kasnije. Ovladavanje tehnikama opuštanja može da nam produži život, učini nas zadovoljnijim i boljim radnicima.

1)      Opuštajuća muzika

Naučnici su, u brojnim istraživanjima, dokazali da muzika ima blagotvorno desjstvo na nerve. Kada želite da se opustite, nemojte da slušate ritmičnu i brzu muziku, već ambijentalnu muziku za opuštanje i meditaciju, kao i klasičnu muziku. Možda vam deluje smešno, ali ne morate čak ni da volite ovu muziku kako bi ona imala pozitivan uticaj na vas. Evo spremili smo za vas jednu takvu opuštajuću pesmu.

2)      Zvuci prirode

Zvuci koje čujemo u prirodi, kao što su cvrkutanje ptica, dobovanje kiše i slično, čuda čine. Učiniće da se automatski smirimo i bolje skoncentrišemo. Pogledajte spisak sajtova za takvim zvucima ovde: http://internetzanatlija.com/2012/06/27/kako-da-se-opustimo-preko-interneta/

3)      Poljupci

Ljubljenje stimuliše lučenje hormona koji umanjuju nivo stresa u organizumu i povećavaju imunitet. Tako da vam predlažemo da se ljubite što više možete.

4)      Komedije i smešni video snimci

Smeh je jedan od najboljih načina da se oslobodimo stresa. Zato, ako vam ništa drugo nije pri ruci, otvorite Youtube i pogledajte par smešnih video snimaka.

5)      Čokolada

Konzumiranje čokolade dovodi do oslobađanja hormona sreće, i samim tim boljeg raspoloženja. Svakodnevna šoljica kakaoa takođe ima sličan efekat.

6)      Kućni ljubimac

Vlasnici kućnih ljubimaca su opušteniji i duže žive. Sve nervoza, nagomilana tokom radnog dana, će nestati kada vas na ulaznim vratim stana dočeka pas, mačka ili druga životinja.

7)      Ugasite telefon i email

Dokazano je da neprestano zvonjava telefona, pristizanje SMS poruka i konstantno proveravanje elektronske pošte značajno povećavaju nivo hormona stresa, a da toga nismo ni svesni. Ograničite pristup ovim uzročnicima stresa. Na primer, istrenirajte se da mejl proveravate samo jednom na svakih dva sata.

8)      Šetnja

Kada osećate da želite da iskočite iz sopstvene kože, najbolje je da malo prošetate. Šetnja će vas smiriti i odvratiti od nepromišljenih postupaka.  Stručnjaci su dokazali i da su česte šetnje blagotovorne za dugoročno zdravlje. Prošetajte svaki dan na pauzi, pre ili posle posla, i oslobodite se negativnih uticaja nagomilanih tokom celog dana.

9)      Kontrolišite štetne navike

Smanjite unos cigareta, kafe i alkohola. Znamo da ste ovaj savet čuli nebrojeno mnogo puta, ali probajte. Organizam će biti mnogo efikasniji u borbi sa stresom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.