Kako da u Excelu uskladite širinu i veličinu ćelija sa tekstom?

Pošto je znanje Microsoft Office programa veoma bitno za svaki posao, danas započinjemo seriju uputstava o ovim programima. Nadamo se da ćemo vam pomoći da naučite nešto novo.

Jedan od najvećih problema u Excelu je neusklađenost veličine ćelije i teksta. Na primer, ukucamo neki tekst u ćeliju, pa tekst pređe u drugu ćeliju, i ne vidi se dobro.

tekst prelazi u drugu kocku

Postoji nekoliko načina na koji to možemo da rešimo, i mi ćemo vam danas prikazati neke od njih.

 1)      Ručno prilagođavanje širine kolone

Širinu svake kolone u Excel-u možemo da ručno prilagodimo. Potrebno je samo da stanemo mišem na ivicu, sačekamo da se kursor pretvori u krstić i onda razvučemo kolonu držeći miš.

prosiriti kolonu excel

Ovo je korisno kod malih tabela, ali ako tabela ima mnogo kolona, prilično je nepraktično.

2)      Automatski prelom teksta

Jedan od najlakših načina da ubacimo proširimo red Excel tabele, je da kliknemo na ikonicu za Prelom reda (Wrap Text).

prelom teksta excel celija

wrap text excel

Ona će automatski neke reči da ubaci u novi red i sve će mnogo bolje izgledati. Alternativno to možemo raditi i pomoću tastature, ako kliknemo na Alt + Shift dok se nalazimo u ćeliji.

3)      Automatsko prilagođavanje redova i kolona

Ono što najviše svi korisnici kod uklapanja teksta jer automatsko prilagođavanje. Sve se radi jednim klikom i važi za celu tabelu. Potrebno je samo da selektujete tabelu ili deo na koji želite da je primenite. Potom u glavnom meniju kliknete na  Oblikovanje (Format) pa na Automatsko uklapanje visine reda (AutoFit Row Height)  ili Automatsko uklapanje širine kolone (AutoFit Column Width), zavisi šta vam je potrebno.

automatsko poklapanje velicine kolone

autofit column width

4)      Skupljanje teksta da stane u ćeliju

Četvrti način navodimo kao mogući, ali ga ne preporučujemo, jer dovodi do različite veličine slova u tabeli, a znamo da to nije pregledno. Potrebno je da kliknete desnim tasterom miša na selektovane ćelije, pa na Oblikuj ćelije (Format) – Poravnanje (Alignment) i zatim štiklirate Skupi da bi se uklopilo. Ovo će smanjiti slova kako bi ona stala u jednu ćeliju, ali to retko kome odgovara.

skupi da bi se uklopilo

 

shrink to fit

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.