Zašto i kako treba da napravite CV u PDF formatu?

Ustaljeni i najuobičajeniji format kod izrade poslovnih biografija je Word (doc) format. Microsoft Word, kao deo Office paketa, pruža odlične mogućnosti za obradu teksta i, maltene, ne postoji ono što sa njim ne možemo da uradimo. Već smo pisali da je kod pisanja biografije, izgled bitan isto koliko i sadržaj, te stoga treba da uložite dosta vremena u izgled svog CV-ja.

pdf

Međutim, kada je potrebno poslati ili odštampati CV, Word nije baš najsrećnije rešenje. Naime, nikada ne znate, kako će poslati dokument izgledati na drugom računaru. Oblikovanje teksta, odeljaka, velikih slova, naslova i slično, može potpuno da se poremeti, ako se otvori na drugom računaru. Zato se često preporučuje alternativni format, PDF kao pogodan format za slanje biografija.

Zašto je to tako?

1) PDF isto izgleda, ma gde ga otvarali

Kada jednom napravite PDF, on će uvek svuda lepo izgledati. Ne morate da se brineta, da li osoba kojoj šaljete dokument, ima istu verziju Worda kao i vi, i da li će možda slika biti poravnana na levo itd. Znate da je Word ponekada tvrdoglav, pa neće, ni po koju cenu, da vam dozvoli da tekst bude levo a slika desno, na primer. Sa PDF-om ne morate da brinete, jer će izgledati uvek onako, kako ste ga i napravili. PDF se takođe veoma lako štampa.

2) PDF je vidljiv na svakom uređaju

Osoba kojoj šaljete svoj CV, može da nema instaliran Office na svom računaru. Na primer, možda će ga otvorite na svom tabletu, telefonu ili računaru koji nema Windows. Word ima mnogobrojne onlajn alternative, pa je i to jedna od mogućnosti. Sa PDF-om je situacija drugačija. PDF je vidljiv na svakom uređaju. Svaki operativni sistem i uređaj imaju PDF čitače, na kojima, kako smo već rekli dokument izgleda upravo onako kako ste i sami nameravali.

3) Iskazivanje sopstvene kreativnosti

Zna se koliko je kreativnost bitna kod konkurisanja za posao, pa nekada nije naodmet, da u svoju biografiju ubacimo boje, tabele, grafikone, ilustracija i slično. U Wordu se to može uraditi, ali uvek ostaje pitanje, da li će i kako to izgledati na drugom računaru. Sa PDF-om možemo slobodno da damo oduška svojoj kreativnosti, iznenadimo poslodavca svojim umećem i izađemo iz uobičajenih obrazaca pisanja. Naravno, imajte u vidu da je kreativnost više bitna kod određenih vrsta poslova, kao što su marketing, dizajn i slično.

Kako napraviti CV u PDF formatu?

Za svakog ko ima novije verzije Word-a, cela procedura štampanja CV-ja u PDF formatu je veoma jednostavna. Potrebno je da odete na Save As meni (Sačuvaj kao), pa da u padajućem meniju umesto docx izaberete PDF format. Vidite kako to izgleda na slici.

sacuvaj kao pdf

Tu su i dodana podešavanja sa kojima možete da eksperimentišete u zavisnosti da li želite manji ili veći dokument. Nakon toga, obavezno pregledajte dokument kako bi potvrdili da sve lepo izgleda i nema neobičnih znakova, viška razmaka i slično. Tada je dokument spreman za slanje.
U slučaju da vam se nije svideo izgled, možete da isprobate neki od mnogobrojnih PDF štampača. Jedan od njih je doPDF.

5 comments

 • Dobra i korisna vest, svaka cast. Mnogo ljudi ne zna pogodnosti PDF-a.

  Одговори
  • Анонимни

   neznam kako da napravim cv jer neznam kako izgleda,znam da je to biografija al nigdje nemogu naci kako to izgleda?molim da mi njeko odgovori.Hvala

   Одговори
 • STOJA DULIĆ

  Nemam NOVU,-NAPREDNU VERZIJU WORDA INSTALIRANU.NA LAP TOPU.VEĆ SAM CV RADILA U OPEN OFIS VRAJTER,A TADA KADA SAM KUCALA CV BILE SU MI PONUĐENE REZOLUCIJE I FORMATI PDF SA VEĆIM EKSTENZIJAMA I SADA MI TREBA PDF FORMAT SA MONJOM RAZOLUCIJOM EKSTRNZ.DA MOGU KADA OTKUCAM CV. DA POŠALJEM NA DUGME BROWER U ON LINE SISTEMU ELEKTRONSKE POŠTE.

  Одговори
 • STOJA DULIĆ

  Nemam NOVU,-NAPREDNU VERZIJU WORDA INSTALIRANU.NA LAP TOPU.VEĆ SAM CV RADILA U OPEN OFIS VRAJTER,A TADA KADA SAM KUCALA CV BILE SU MI PONUĐENE REZOLUCIJE I FORMATI PDF SA VEĆIM EKSTENZIJAMA I SADA MI TREBA PDF FORMAT SA MONJOM RAZOLUCIJOM EKSTRNZ.DA MOGU KADA OTKUCAM CV. DA POŠALJEM NA DUGME BROWER U ON LINE SISTEMU ELEKTRONSKE POŠTE.
  Одговори

  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.