Kako dobro ovladati stranim jezikom?

Poznavanje stranih jezika je izuzetno bitno u današnjem globalizovanom svetu. Pomaže nam da nađemo bolji posao, koristimo više izvora informacija, proširimo vidike i steknemo nove prijatelje.  Engleski je već podrazumevan, ali i poznavanje drugih stranih jezika, kao što su nemački, ruski i ostali, može da bude od velike koristi.

Međutim, nije uopste lako savladati novi strani jezik. Neki od nas uče jezik po deset godina u školi, pa opet ne umeju da naruče kafu na tom jeziku ili vode bilo kakvu jednostavnu konverzaciju. Spremili smo za vas nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u vašoj nameri da naučite strani jezik.

ucenje jezika

photo credit: NazarethCollege via photopin cc

1)      Zaboravite na brze metode

Postoje mnoge škole koje nam obećavaju brzo učenje novog jezika za 7 dana,  tri meseca ili slično. Nemojte im verovati, jer, svako ko tečno govori neki jezik, zna da to ne može da se desi preko noći. Za savladavanje jezika potrebno je nekoliko godina aktivnog učenja, osim ako se ne nalazite u sredini gde je taj jezik govorni jezik.  Novi jezik se i brzo zaboravlja, ako se aktivno ne koristi. Zato nemojte da pravite velike pauze u učenju, ili odlažete učenje za neki kasniji period. Počnite sa učenjem odmah, jer znate da će vam trebati dosta vremena.

2)      Ponavljanje

Veoma bitna stvar kod učenja novog jezika je ponavljanje. Naučna istraživanja pokazuju da je potrebno da određenu reč, lekciju ili frazu ponovimo nekoliko puta, kako bi nam se ona urezala u pamćenje. Stoga, iako vam može delovati dosadno da jednu istu lekciju ponavljate ili slušate po nekoliko puta, nemojte odustati, jer je to najefikasniji metod.

3)      Nekoliko metoda učenja

Najčešća greška, koju čine osobe koje uče novi jezik, je oslanjanje samo na jedan metod učenja. Na primer, kupite knjigu ili uplatite časove, radite na tome i mislite da je to dovoljno. Naprotiv, stručnjaci preporučuju da se okružimo jezikom što je više moguće i da koristimo nekoliko metoda učenja istovremeno. Na primer, pored pohađanja kursa uživo, možemo naći neki od besplatnih kurseva na internetu, ili skinuti filmove ili muziku na tom jeziku. Na internetu se može naći pregršt materijala za učenje novog jezika, ali probajte da odete dalje od toga. Za početnike su posebno korisni materijali za decu. Ako ne razumete film na jeziku koji učite, potražite crtani film ili basnu, jer one sadrže manje reči i razumljive su. Potražite TV kanale iz te zemlje ili sajtove sa vestima i člancima. Pokušajte sami da nešto prevedete. Odličan resura za učenje stranog jezike predstavlja Gugl prevodilac.

4)      Učite i gramatiku i izgovor

Nekada novi jezik učimo za različite svrhe. Na primer, nekada samo želimo da znamo da se sporazumevamo osnovnim pojmovima, dok nam je nekada novi jezik neophodan za posao. Stoga je bitno fokusirati se na ono što nam je potrebno u kratkom roku, ali u dugom roku moramo da učimo slušajući audio lekcije, pišući sastave i učeći gramatička pravila. Sve je bitno kako bi dobro ovladali nekim jezikim.

5)      Osetite novu kulturu

Sa novim jezikom učimo nešto i o kulturi kojoj on pripada. U slučaju da vas ta kultura nešto i ne zanima nećete daleko odmaći. Zato se uvek trudite da pored novog jezika, probate da osetite čar kulture kojoj jezik pripada. Na taj način ćete biti više zainteresovani da učite.

6)      Oslobodite se pričajući

Mnogi od nas imaju strah od pričanja na stranom jeziku. Plaše se da će napraviti grešku ili zvučati smešno. Naprotiv, čak i da napravite grešku, bitno je da vas druga strana razume. Zato se trudite da pričate i pišete što više. Samo tako ćete dobro naučiti jezik.

Spremili smo za vas i interesantne izvore za učenje stranih jezika:

http://internetzanatlija.com/2011/07/07/naucite-nemacki-besplatno-preko-interneta/

http://internetzanatlija.com/2010/12/26/kako-da-besplatno-naucititi-strani-jezike-preko-interneta/

http://internetzanatlija.com/2012/08/26/kako-izgovarati-reci-na-stranom-jeziku/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.