Kako da zaštitite svoju privatnost kada konkurišete za posao?

Svakome od nas je bitna privatnost ličnih podataka. Nikada se ne zna kada i kako ti podaci mogu biti zloupotrebljeni ili pogrešno protumačeni. Zaštita  ličnih podataka na internetu postaje sve teža, i pri tome treba da se držimo pravila da nikakve lične podatke ne treba postavljati onlajn, osim ako nam ne smeta da svi to vide.

Međutim, prilikom konkurisanja za posao i slanja radnih biografija, mi smo maltene prinuđeni da svoje privatne podatke delimo sa strancima. To sve može prouzrokovati i određene probleme. Na primer, neko može naš broj telefona proslediti dosadnim spamerima, ili se može desiti da osoba koja čita naš CV poznaje našeg šefa, pa mu ispriča da mi tražimo novi posao. Realno gledano, nikada ne možemo biti bezbedni, ali možemo minimizirati rizik negativnih posledica, ako se pridržavamo određenih pravila.

 1) U CV stavite samo ono što vam ne smeta da bude javno

Radna biografija treba da sadrži isključivo podatke iz vašeg profesionalnog života. Nemojte stavljati lične komentare i stavove u svoj CV. Na primer, izbegavajte da stavljate broj dece koje imate, broj lične karte, religiju i sve što nije bitno za posao. Trudite se da ostavite samo informacije vezane za konkretnu poziciju za koju konkurišite i ništa više od toga.

2) Pazite gde konkurišete  

Neke kompanije, one ozbiljne, imaju i politiku gde se obavezuju da primljene podatke neće deliti ni sa kim, ali njih još uvek nema mnogo.

 Stoga, pre nego što pošaljete CV odvojite par minuta da istražite kompaniju za koju konkurišete. Da li kompanija zaista postoji i koliko im je za verovati? Pozovite ih telefonom, ako niste sigurni.

3) Prihvatite da postoji određeni rizik 

S obzirom da prilikom konkurisanja za posao, moramo da ostavimo i neke svoje lične podatke, budite spremni da postoji određena opasnost neovlašćenog korišćenja tih informacija. Na primer, vaš telefon ili imejl adresa mogu da budu prosleđeni nekoj marketinškoj agenciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.