Kako naučiti HTML i CSS?

HTML je vrsta programskog jezika, koji se koristi za pisanje internet veb stranica. Slobodno možemo reći da je barem osnovno znanje HTML-a neophodno svakome ko planira da karijeru gradi na internetu, to jest da obavlja poslove koji imaju veze sa internetom. To ne mora samo da bude posao veb developera ili dizajnera, već i blogera, kopirajtera, marketinga i slično. To je maltene deo osnovne pismenosti svakoga ko radi na internetu.

Nezaobilazan pratilac HTML-a danas je i CSS, programski jezik koji se koristi za pisanje stranica upored sa HTML-om. Mnoge stvari koje su se nekada radile u HTML-u, polako zamenjuje CSS, zbog lakoće i brzine, i zato treba da naučite oba jezika. Odmah možemo da kažemo da HTML nije mnogo težak, i da je potrebno znati samo osnovne principe i pravila, pa posle lako može da se uči uz praksu.

html css

Danas ćemo vam predstaviti nekoliko korisnih onlajn izvora koji mogu da posluže kao dobar putokaz za učenje, ali odmah vam kažemo, da se najbolje uči kroz praksu. Zato je dobro da nakon naučenih određenih osnovnih pravila, nađete neki editor i samo probate da primenite svoje znanje.

Nažalost, ne postoji mnogo kvalitetnih izvora na ovu temu na našem jeziku, pa vam zato predstavljamo izvore na engleskom. Nije loše kombinovati nekoliko izvora učenja, jer se tako bolje uči.

1) W3Schools

Sajt sadrži osnovne kurseve za učenje veb programiranja. Tamo možete naučiti besplatno HTML , CSS, XML, JavaScript , jQuery , PHP itd. Svake lekcije je propraćena primerima i vežbanjima, što učenje čini mnogo boljim. Svesrdno preporučujemo ovaj sajt.

2) Tutsplus

Tutsplus je sajt sa video kursevima za učenje veb programiranja, dizajna i slično. Skoro svi kursevi se plaćaju, ali ima nekoliko besplatnih kurseva koji su odlični. Jedan od izuzetno dobrih kurseva je kurs HTML-a i CSS-a. Kurs je veoma dobro prezentovan sa mnoštvom informacija, ali lepo objašnjeno. Preporučujemo da ga pogledate što pre dok ponovo ne postane plaćeni. Za gledanje potrebno je da se registrujete.

3) Codeacademy

Codeacademy je odličan sajt za učenje programiranja. Postoji nekoliko odličnih kurseva za početnike. Lekcije su interaktivnog tipa sa dosta primera, što će vam se, verujemo, svideti. Za HTML i CSS odaberite kurs Web fundamentals.

4) Shayhowe

Odličan sajt sa dobrim pojašnjenjima o HTML-u i CSS-u. Lekcije su opširne i detaljne.

5 ) HTML dog

Ima sve osnovne stvari koje treba da se znaju o HTML-u i CSS-u na jednom mestu.

Na kraju, napominjemo da ovo nije sve i da na internetu ima mnogo resursa za učenje veb programiranja. Odaberite način učenja koji vam najviše odgovara. Neko više voli predavanja na Youtube, dok neko više voli da čita. Najbitnije je da imate na umu da se najbolje uči kroz rad, pa, čim naučite osnove, probajte sami da pravite nove stranice ili menjate postojeće, jer ćete tako najbrže naučiti.

One comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.