Zamrzavanje kolona ili redova u Excel-u

Prilikom rada sa podacima u Excelu, može biti teško vršiti upoređivanja.  Na primer, želimo da dok unosimo podatke ili ih analiziramo, uvek možemo da vidimo jednu kolonu ili red. To se često dešava kada su u pitanju imena ili naslovi ćelija. A može se desiti i kada želimo da neke bazične vrednosti upoređujemo sa ostalima. Skrolovanjem vidimo samo onaj deo sveske u kome se trenutno nalazimo, i stalno vraćanje na vrednosti koje su nam bitne, može da nam oduzme mnogo vremena.

Zamrzavavanje kolone ili reda uspevamo da nam oni stalno budu u vidokrugu, nebitno u kome se delu dokumenta nalazimo. Pokazaćemo vam kako da to uradite.

Zamrzavanje redova

Selektujte prvi red koji se nalazi ispod redova koji želite da budu zamrznuti. Na primer, ako želimo da red 1 i red 2 budu uvek vidljivi, onda treba da selektujemo red 3, kao na slici.

zamrzavanje redova u excelu

Potom kliknite na View meni – Freeze Panes (Prikaz – Zamrzni okna), i odaberite prvu opciju.

excel tabela zamrznuti okna

view - freeze meni u ekselu

Sada će prve dve kolone stalno biti vidljive dok skrolujete.

skrolovanje stalno vidljivo excel

Zamrzavanje kolona

U nekim situacijama želimo da zamrznemo kolonu. Procedura je slična. Selektujte kolonu B, ako želite da zamrznete kolonu A.

zamrzavanje kolona u excelu

I u View (Prikaz) meniju odaberite prvu opciju Freeze Panes (Zamrzni okna).

view - freeze meni u ekselu

Veoma lako možemo i da odmrznemo iliti oslobodimo kolone ili redove, tako što odemo na isti meni i kliknemo na Unfreeze (Odmrzni).

odmrznuti kolone

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.