Kako iskoristiti brze delove u Outlook-u i Wordu-u?

Sigurno vam se nebrojeno puta desilo da dok kucate mejlove ili dokumenta stalno morate da koristite i ubacujete jednu te istu frazu ili isečak teksta. Kako ne bi morali svaki put da ukucavamo jedno te isto, mnogi od nas otvore novi dokument gde drže te fraze i onda prekopiraju po potrebi. Međutim to nije najbolje moguće rešenje, i ne štedi puno vremena. Danas ćemo vam pokazati kako možete lakše da baratate se izrazima i delovima teksta koji su vam često potrebni. Kvaka je u tome da treba da često korišćenje fraze sačuvate unutar svog programa i koristite ih po potrebi.

To može da se uradi u Outlook-u programu za slanje elektronske pošte i Wordu, odličnom programu za obradu teksta.

Outlook

Otvorite Outlook, pa kliknite na New Email (Nova e-poruka).  Ukucajte tekst koji često koristite i selektujte ga.  Sada kliknite na Insert (Umetanje) – Quick Parts (Brzi delovi). Potom kliknite na Save selection to Quick Parts gallery (Sačuvaj selekciju u galeriji brzih delova) da bi sačuvali taj tekst za kasnije.

sacuvati tekst za naknadno koriscenje

outlook brzi delovi

Nakon ovoga, svaki put kada želite da iskoristite tu frazu u tekst, ne treba da je ukucavate, već samo da otvorite polje Quick Parts (Brzi delovi) – Autotext (Automatski tekst) i tu će se nalaziti vaša snimljena fraza. Idealno za naknadnu upotrebu i značajno štedi naše vreme.

auto tekst outlooks

automatski tekst u outlooku
To može biti i duže tekst. Mi smo ovde odabrali čest pozdrav u mejlovima, ali i duži odeljci mogu da se ubace.

Word

U Wordu postoji slična opcija. Možete sačuvati deo teksta ili ceo paragraf za kasniju upotrebu. Bitno je samo da, kao u prethodnom primeru, prvo sačuvamo tekst koji će nam kasnije biti potreban pomoću opcije Insert (Umetanje) – QuickParts (Brzi delovi) – Save selection to Quick parts gallery (Sačuvaj selekciju u galeriji brzih delova).

ponovo upotrebite isecke

Sada se samo vratite na isto mesto kada vam taj tekst bude potreban i idite na QuickParts – Autotext i tada će odeljak teksta biti automatski iskopiran u novi dokument.

word sacuvaj brzi tekst

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.