Kako vežbati svoj mozak?

razmisljanje

Postoji dosta stvari koje možemo da uradimo kako bi poboljšali pamćenje i oštrinu svog mozga. Danas ćemo nabrojati neke od njih.

razmisljanje

Spavajte dovoljno

Nedostatak sna utiče nepovoljno na rad mozga. U stanju neispavanosti naš mozak ne može da radi punim kapacitetom. Kada smo umorni uvek je bolje da spavamo, jer ćemo u suprotnom praviti greške i uzalud trošiti vreme.

Fizička aktivnost

Stručnjaci potvrđuju da je jedna od glavnih aktivnosti, koja čini mozak svežim i aktivnim, bavljenje sportom. Vežbanje povećava dovod kiseonika do mozga i uvećava broj aktivnih ćelija u mozgu. Najbolje je ako se fizičkom aktivnošću bavimo u dugom roku, a ne samo privremeno.

Čitanje knjiga

Čitanje knjiga zasigurno poboljšava rad mozga i to na više načina. Jača apstraktno mišljenje, povećava sposobnost izražavanja i pamćenje. Naučnici su skeniranjem mozga pre i posle čitanja knjige ustanovili znatna poboljšanja u celokupnom radu.

Pisanje dnevnika, bloga ili knjige

Pisanje takođe poboljšava rad moždanih ćelija, bilo da pišete dnevnik, blog ili bilo šta drugo. Najbolje je ako je to pisanje kreativnog karaktera, gde možete da date mašti na volju.

Rešavanje zagonetki

Zagonetke, glavolomke i bilo kakve logičke igre su odlične za treniranje mozga. Rešavanje zadataka iz matematike je takođe povoljno za vijuge, ma koliko imali godina.

Beleženje ideja i misli

Ne možemo se uvek oslanjati na svoje pamćenje. Beleženje misli, ideja i planova pomaže da se bolje organizujemo, ali i da ih više produbimo i proanaliziramo.

Učenje novih stvari

Mozak se najbolje vežba kada je aktivan. Zato uvek treba da se trudimo da učimo nešto novo i stičemo nove veštine. Makar to bilo i čitanje zanimljivosti ili interesantnih informacija, značiće našem mozgu.

Putovanja

Putovanja nam pomažu da upoznamo nove ljude, vidimo i naučimo nove stvari. Ona definitivno proširuju um i čine da stvari posmatramo iz drugog ugla.

Uradite nešto što nikada niste uradili

Odličan način da se stvore nove veze u mozgu je da steknemo nova iskustva i nove perspektive. Zato je uvek dobro da uradimo nešto što nikada nismo radili, ili odemo negde gde nikada nismo bili. Svaka novo iskustvo nas ispunjava i čini da budemo drugačini.  Za nova iskustva nikada nije kasno.

Umetničko izražavanje

Svaka vrsta umetničkog izražavanja je dobra za mozak i povećava našu kreativnost. Bilo da je to sviranje, crtanje, pevanje ili bilo kakvo drugo stvaralaštvo, doprineće da se aktiviraju delovi našeg mozga koje retko kada koristimo. Zato nemojte brinuti o tome koliko ste dobri ili vešti u nečemu. Radite to za svoju dušu.

Dobra hrana

U hranu dobru za mozak spadaju orasi, šargarepa, jagodičasto voće, riba i spanać. Trudite se da unosite dovoljno vitamina i održavate svoj imunitet.

Igranje igrica

Sve vrste igara izoštravaju um. Tu spadaju društvene igre, video igrice, sportske igre i ostalo što nas tera da razmišljamo i aktiviramo moždane funkcije.

Učenje stranog jezika

Naučno je dokazano da učenje novog jezika aktivira neaktivne moždane sinapse. Memorisanje novih reči i značenja značajno unapređuje mozak.

Promena navika

Promena ustaljenih obrazaca ponašanja i svaki pokušaj da stvari radimo na novi način čini da se aktivira naša memorija i sve funkcije u mozgu.

Hobi

Proširite svoja interesovanja ili oživite ona stvara tko što ćete se baviti nekom hobijem.

Druženje

Svako vreme provedeno u dobrom i insteresantnom društvu deluje blagotvorno na naš um.

photo credit: RelaxingMusic via

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.