Kako zaštititi Office dokument šifrom?

Ponekada želimo da dokument na kome radimo zaštititimo šifrom. Tako možemo da sprečimo da dokumentu pristupi neko za koga to ne želimo. Postoje dve vrste šifara kod Word, Excel, PowerPoint dokumenata. Prva lozinka predstavlja zaštitu od otvaranja dokumenta. Dakle, niko ko ne zna šifru ne može da otvori dokument. Druga lozinka pruža zaštitu od izmene dokumenta. Dokument može slobodno da se čita, ali nikakva druga menjanja nisu moguća, jer je za to potrebna šifra.

Pokazaćemo vam kako da ih unesete.

Dakle potrebno je da otvorite Save As (Sačuvaj kao) meni iz svog dokumenta. Ako ne možete da mu pristupite, samo pritisnite dugme F12 na tastaturi.

Sada, kao što vidite na slici, pre samog snimanja, odaberite opciju: Tools (Alatke) – General Options (Opšte opcije).

opcije prilikom cuvanja dokumenta

opste opcije cuvanja dokumenta

Sada će vam se otvoriti polje za unos šifre. Password to Open (Lozinka za otvaranje) je šifra potrebna za otvaranje dokumenta, dok je Password to modify (Lozina za izmenu) šifra potrebna za menjanje dokumenta.

unos sifra za zastitu dokumenta

opcije sifrovanja za dokument

Šifre ne smeju da budu iste, ali ne morate da unesete obe. Unesite onu koja vam je potrebna. Izuzetno je bitno da negde zapišete šifru, jer se veoma lako može desiti da je zaboravite, a tada vam ništa neće pomoći da povratite sadržaj dokumenta. Uputstvo važi i za Word, Excel i PowerPoint dokumente.

Sledeći put kad neko bude otvorio dokument moraće prvo da unese šifru.

unesi sifru da otvoris dokument

Šifru uklanjate iz dokumenta na isti način. Samo se vratite u isti meni i obrišite šifru, pa sve snimite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.